В е-курса "Векторна компютърна графика" ще се запознаете с видовете графика, техните предимства и недостатъци, като ще се обърне по-специално внимание на особеностите на векторната графика.  

Ще работим с графичния редактор Inkscape, където ще бъдат представени типичните за векторна програма възможности за създаване на разнообразни геометрични форми и промяна на техните характеристики. Ще се научите да използвате свободни криви, криви на Безие, калиграфски /художествени/ линии и как те могат да бъдат редактирани чрез техните възли, контролни точки и допирателни. Ще направите вашите изображения още по-изящни, като се научите да използвате преливки при тяхното запълване, да променяте вида на контура, както и да прилагате различни видове трансформации. Ще бъде разгледано също така как става добавянето, редактирането и форматирането на текст в графично изображение, прилагането на филтри върху обекти, импортиране и експортиране на обекти. 

Въпреки че в тези уроци се разглежда графичният редактор Inkscape, основните части и техники са универсални и придобитите знания и опит са напълно приложими в други програми за обработка на векторни графични изображения. 

Уроците са структурирани с теоретична и практическа част, под формата на задачи за изпълнение с илюстрации за последователността от стъпки, с ресурсни файлове, както видео и аудио уроци, уеб базирани учебни модули, материали за оценяване. Акцентирано е върху практическото създаване на векторни изображения. Практическите занятия включват създаване на цялостно изображение, с използване на разнообразни инструменти и трансформации по зададена тема и разработване на проектни задания. 

Курсът завършва с проектно задание и електронен тест. 

Дата на започване на курса: 07.12.2016г.

Дата на последна редакция: 19.01.2017г.

Ръководител на курса: Меслия Камберова